
Het wordt het Versailles van de 21ste eeuw genoemd. In Nederland laat het zich het beste vergelijken met het Kröller-Müller Museum. Het Centro de Arte Contemporânea Inhotim is een 15 km² groot natuurpark dat vol staat met musea en beeldhouwwerken.
Het megalomane (in de meest positieve zin van het woord) project van de excentrieke mijnbouw magnaat Bernardo Paz opende in 2006 zijn deuren voor het publiek en trekt sindsdien slechts 250.000 bezoekers per jaar. Maar het park wint aan internationale bekendheid en het zal niet lang meer duren voordat Inhotim een van de ‘must see places’ van Brazilië is.

Terug in de tijd
Inhotim ligt in Brumadinho, dat weer zo’n twee uur rijden van Belo Horizonte is. Deze rit doorkruist het prachtige boerenlandschap van Minas Gerais waar het lijkt alsof de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Dit in tegenstelling tot het op moderne en hedendaagse kunst gefocuste Inhotim dat zo nu en dan futuristisch aan doet.
Kunstwerken
Het park herbergt meer dan 500 werken van 100 verschillende kunstenaars uit 30 landen. Variërend van installaties, schilderkunst, fotografie, video, audio tot beeldhouwwerken. 1 van de meest besproken werken is het Sonic Pavilion (2009) van Doug Aitken. Een gebouw waaronder een gat is geboord van zo’n 200 meter diep. Door de microfoons die er in hangen, kun je luisteren naar geluiden die de aarde produceert. Kunst in relatie tot de natuur is een thema dat je vaak terugziet in de kunstwerken in Inhotim.
Botanische tuinen
De natuur in het park is zoals zo vaak in Brazilië van een oogverblindende schoonheid. In het park staan duizenden soorten bomen en planten, waaronder de grootste collectie palmbomen ter wereld (1500). De afwisselende landschapsarchitectuur zorgt er voor dat je na elke bocht je ogen weer uitkijkt. Voor de natuurliefhebber is Inhotim dan ook een plek om niet snel te vergeten.